Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

1) Συλλογισμός και παράγραφος, ονομασίες προτάσεων κλπ


- Θα αναφέρω στα Α και Β μερικά προκαταρκτικά και στο Γ θα μιλήσω για το θέμα "συλλογισμός και παράγραφος"
Α) ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΩΝ
-Οι βασικές κατηγορίες παραγράφων είναι τρεις. Παράγραφος περιγραφής, αφηγηματική παράγραφος και αποδεικτική παράγραφος. Κάθε μια από αυτές συντάσσεται διαφορετικά από τις άλλες, έχει δηλαδή τους δικούς της κανόνες που διαφέρουν από τους κανόνες των άλλων.
-Εδώ μας ενδιαφέρει η κατηγορία αποδεικτική παράγραφος και τα είδη της, όπως και οι παράγραφοι του λόγου πειθούς και του στοχαστικού λόγου, που είναι πολύ συγγενικές με την αποδεικτική παράγραφο και για τις οποίες θα μιλήσουμε αργότερα.

Β) ΤΑ ΕΙΔΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ: Τα είδη προτάσεων που βάζουμε σε μια αποδεικτική παράγραφο (ή τα είδη προτάσεων που συναντάμε όταν διαβάζουμε μιαν αποδεικτική παράγραφο, πχ σε ένα αποδεικτικό δοκίμιο):
-Τα είδη προτάσεων με το γνωστό μας σχολικό Συντακτικό τα ονομάζουμε με ορισμένα ονόματα (πχ κύριες ή δευτερεύουσες προτάσεις). Όταν μιλάμε όμως για αποδεικτική παράγραφο, τα ονομάζουμε αλλιώς.
-Τα βασικά είδη προτάσεων σε μια αποδεικτική παράγραφο είναι δύο: η θεματική πρόταση/περίοδος και οι αποδεικτικές προτάσεις.
-Πολλές παράγραφοι έχουν τη θεματική τους πρόταση στο τέλος τους ως συμπέρασμα και την ονομάζουμε τότε συμπέρασμα ή κατακλείδα. Αυτές έχουν ως βασικά είδη προτάσεων αποδεικτικές προτάσεις και συμπέρασμα/κατακλείδα.
-Εκτός από αυτά όταν γράφουμε μια αποδεικτική παράγραφο, πρέπει να γράψουμε απαραίτητα και συνδετικές/διαρθρωτικές λέξεις ή φράσεις ή και προτάσεις ολόκληρες που να τη συνδέουν/αρθρώνουν με μια προηγούμενη ή με μια επόμενη παράγραφο.
- Όταν γράφουμε στην παράγραφο και μια ή περισσότερες επεξηγήσεις, τότε υπάρχει ως τέταρτο είδος φράσεων ή προτάσεων και μια ή περισσότερες επεξηγήσεις.
- Όταν, τέλος, διαβάζουμε ένα αποδεικτικό δοκίμιο μπορεί να βρούμε σε μια παράγραφό του να υπάρχουν διάφορες προτάσεις με τις οποίες ο συγγραφέας του μας δίνει κάποιες πληροφορίες για κάτι που σχετίζεται με όσα αναφέρει στην παράγραφό του. Αυτές οι προτάσεις με πληροφορίες, που θα τις ονομάσω "διάφορα", μπορούν να λείψουν από την παράγραφο. Ορισμένοι συγγραφείς για να μη τις παραλείψουν τις βάζουν μέσα σε παρένθεση.

Γ) Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥ
-Ο συλλογισμός που συναντάμε στο βιβλίο Φιλοσοφίας είναι πολύ λιτός: αποτελείται μόνο από δύο είδη προτάσεων: από προκείμενες, που μπορούμε να τις πούμε και αποδεικτικές προτάσεις, και από συμπέρασμα. Ή το αντίστροφο: από συμπέρασμα και από αποδεικτικές προτάσεις.
-Δεν έχει δηλαδή ο συλλογισμός που συναντάμε στο βιβλίο της Φιλοσοφίας, ούτε επεξηγήσεις, ούτε συνδετικές λέξεις μια και δεν συνδέεται με άλλον συλλογισμό. Δεν έχει επίσης και προτάσεις με διάφορες πληροφορίες, προτάσεις σαν αυτές που τις  ονόμασα "διάφορες".
- Ένας συλλογισμός μετατρέπεται σε παράγραφο από τη στιγμή που θα συνδεθεί με συνδετικές λέξεις με άλλον συλλογισμό.
-(Οι συλλογισμοί εξάλλου όπως και οι παράγραφοι σε ένα αποδεικτικό κείμενο, πχ σε ένα δοκίμιο, πρέπει να είναι σχετικοί μεταξύ τους και όχι άσχετοι, να έχουν δηλαδή και νοηματική σύνδεση.΄Έτσι αν ο ένας μιλάει πχ για τα αίτια της βίας, ό άλλος θα μιλάει για τα αποτελέσματα της βίας και ο επόμενος λχ για τον τρόπο με τον οποία μπορεί να εξαλειφθεί ή έστω να περιοριστεί η βία).

===========

  Τα ιστολόγιά μου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου