Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

15) Επίλογος, συνέχεια- η 'αποστροφή' στον επίλογο της έκθεσης

-Σε συνέχεια των όσων αναφέρω στην 11η ανάρτηση για τον επίλογο θα πω και τα εξής:

Η ‘αποστροφή’ στον επίλογο

-‘Αποστροφή’ λέμε μια φράση ή πρόταση που βάζουμε στο τέλος του επιλόγου μας σε μια έκθεση, με την οποία φράση ή πρόταση εκφράζουμε ένα συναίσθημα,  μιαν ευχή, μιαν αφανή επιθυμία.
-Με την αποστροφή κλείνουμε την έκθεσή μας λογοτεχνικά, έστω και αν όλο το άλλο κείμενό μας είναι ορθολογικό, δηλαδή με ψυχρή λογική.
-Την ‘αποστροφή’ μπορούμε να την κατακτήσουμε με λίγη εξάσκηση και προσοχή- προσέχοντας δηλαδή το τέλος των κειμένων  γνωστών συγγραφέων: Πχ:
-«Βιβλιοθήκη είναι η μνήμη της ανθρωπότητας. Άτιμη μνήμη, αλλά με την οποία θα κατακτήσουμε ένα μέλλον που θα μοιάζει, αδιόρατα, με την ελπίδα μας». (Χορχέ  Λουίς Μπόρχες : η Μνήμη της ανθρωπότητας- βλέπε το απόσπασμα που παρατίθεται στο σχολικό βιβλίο ‘Νεοελληνική γλώσσα για το Γυμνάσιο’, τεύχος β ΄ ).
-«Η ειρήνη είναι τα σφιγμένα χέρια των ανθρώπων. Είναι το ζεστό ψωμί στο τραπέζι . .  είναι το χαμόγελο της μάνας. Μονάχα αυτό. Τίποτα άλλο δεν είναι η ειρήνη). (σ. σ. = η υπογραμμισμένη φράση μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αποστροφή της αποστροφής !)- (Γ. Ρίτσος. Η Ειρήνη, Απόσπασμα από το Νεοελληνική γλώσσα για το Γυμνάσιο, τεύχος β ΄ ).
-«Είναι ο Νεοελληνισμός, όχι δόγμα, σύστημα, διδασκαλία, σχολή, νόμος απαράβατος, αλλά ίσια ίσια ζωή, κίνηση, αντίφαση, αναζήτηση, ταξίδι, θάλασσα ανοιχτή». (Από το δοκίμιο του Γιώργου Θεοτοκά ‘Παράδοση και Ελληνικότητα, βλέπε το στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας για τη γ ΄ λυκείου).  
 - «Για να επιτευχθούν όμως τα παραπάνω, πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας. Αυτός ο σύντροφός μας, και εχθρός μας μαζί ».(Ίσως έτσι να μπορεί να κλείσει μια έκθεση λυκείου με θέμα τη νοοτροπία μας).

Παρατηρήσεις:  1) Η ‘αποστροφή’ πάντως δεν πρέπει να είναι μελοδραματική, είδος που ανήκει στα αισθηματικά μυθιστορήματα και διηγήματα. 2) Η ‘αποστροφή’ είναι ό,τι ωραιότερο για να κλείσουμε την έκθεσή μας και να την μεταφέρουμε στο λογοτεχνικό επίπεδο.
=======

Τα ιστολόγιά μου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου