Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

17) Θέματα εκθέσεων, σχέδια ανάπτυξής τους

-Παραθέτω θέματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκθέσεις- Τα θέματα αναπτύσσονται αρκετά λεπτομερειακά, σαν είδος μελέτης, σαν εκτενή διαγράμματα, από τα εκπαιδευτήρια 'Καίσαρης' (και αναμεταδίδονται από τη φιλόλογο Σωτηρία Σιαμαντούρα στο μπλοκ της).

-Εμείς ως μαθητές : Διαβάζουμε τη μελέτη, που μας κατατοπίζει αρκετά καλά για αυτό ή εκείνο το θέμα, και εάν πρόκειται να γράψουμε έκθεση για το θέμα αυτό, θα επιλέξουμε ποια σημεία από τη μελέτη πρέπει να γράψουμε. Ό,τι γράψουμε θα το πούμε με δικά μας λόγια και όχι σαν αντιγραφή. Για να πούμε κάτι με δικά μας λόγια, πρέπει να το έχουμε κατανοήσει καλά, να το έχουμε αφομοιώσει. 

Ακολουθούν τα θέματα και μετά Σημείωσή μου:     

Ενδεικτικά διαγράμματα για τα θεματικούς κυκλους της Β Λυκείου

Ανεργία (Εργασία)
Βιβλίο (Παιδεία)
Εκπαίδευση (Παιδεία)
Ελεύθερος χρόνος- Ψυχαγωγία
Επάγγελμα (Εργασία)
Ισοτιμία δύο φύλων (Εργασία)
Κόμικς (ΜΜΕ)
Λακωνικότητα ( Λακωνικότητα )
ΜΜΕ (ΜΜΕ)
Πληροφόρηση - Παραπληροφόρηση (ΜΜΕ)
Διαδίκτυο (ΜΜΕ)
Ρατσισμός 
Ριάλιτι Τηλεπαιχνίδια (ΜΜΕ)
Τηλεόραση (ΜΜΕ)
Τύπος (ΜΜΕ)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΟΥ:

Ανεργία

-Το θέμα μπορεί να δοθεί με διάφορες μορφές, πχ α/ η ανεργία στην Ελλάδα, ή β/ τα αίτια της ανεργίας γενικά και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ή γ/ τα αίτια της ανεργίας στην Ελλάδα και οι συνέπειες της ανεργίας στη χώρα μας σήμερα, ή δ/ μπορεί το θέμα να δοθεί με οποιονδήποτε άλλο  πιο γενικό τρόπο πχ «τι ξέρετε γενικά για την ανεργία»..
-Έκθεση θα γράψουμε ανάλογα με το θέμα. Άλλη λοιπόν έκθεση θα γράψουμε με θέμα το α, άλλη με θέμα το β, άλλη με θέμα το γ, και άλλη με θέμα που θέλει κάτι άλλο για την ανεργία.
-Θέλω δηλαδή να πω στους μαθητές ότι δεν θα γράψουμε έκθεση όπως ακριβώς αναφέρεται στο διάγραμμα των φροντιστηρίων ‘Καίσαρη’. Αλλά ότι θα επιλέξουμε αυτά που χρειάζονται για αυτό ή για εκείνο το θέμα, ότι άλλοτε θα τονίσουμε αυτά και άλλοτε τα άλλα από όσα μας δίνει το διάγραμμα. Ορισμένα είτε γράψουμε το θέμα α ή β ή γ ή δ, θα είναι κοινά , πχ ο ορισμός για το τι λέμε ανεργία, αλλά αρκετά θα είναι διαφορετικά.  
-Με άλλα λόγια, το διάγραμμα των φροντιστηρίων Καίσαρη (διάγραμμα που έχει επιμεληθεί η καλή φιλόλογος Γιωτάκου Κωνσταντίνα) είναι για όλες σχεδόν τις περιπτώσεις. Επομένως πιθανόν στο θέμα δ που μας ζητάει να γράψουμε γενικά για την ανεργία σε όλες τις χώρες, να μη γράψουμε αιτίες που αφορούν μόνον την  Ελλάδα, πχ την  τάση για απόκτηση πανεπιστημιακού πτυχίου.
- Εκείνο τέλος, που συμβουλεύω, είναι να διαβάσετε και άλλα άρθρα για την ανεργία για να αποκομίσετε πληρέστερη εικόνα για αυτό το θέμα.
-Η Συμβουλή μου αυτή αφορά και τα άλλα θέματα που αναπτύσσουν τα φροντιστήρια Καίσαρη. 

> Βλέπε και το νέο μπλοκ μου Έκθεση Λυκείου, θέματα και σκέψεις
======

Τα ιστολόγιά μου





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου